3 Tahun Tak Makan Ikan

|

Kisahnya ialah seorang imam yang bernama Imam Abu Hanifah @ Imam Hanafi. Suatu hari ketika beliau berjalan-jalan di tepi sungai Furrat, beliau terdengar ada orang ketawa berdekah-dekah. Setelah di siasat orang yang ketawa berdekah-dekah itu, mereka ialah kumpulan pencuri yang sedang memakan daging kambing yang di curi.
Kerana kepuasan dapat mencuri menyebabkan mereka ketawa berdekah-dekah. Imam Abu Hanifah hanya memerhatikan gelagat pencuri-pencuri tersebut. Setelah mereka selesai makan, Imam Abu Hanifah ternampak tulang- temulang kambing yang di curi itu di buang ke dalam sungai. Setelah itu Imam Abu Hanifah pun beredar dan pergi berjumpa dengan nelayan.Tujuannya ialah untuk mengetahui berapakah lamanya hayat seekor ikan...Nelayan itu memberitahu bahawa hayat seekor ikan ialah tiga tahun.
Maka selama itulah Imam Abu Hanifah tak makan daging ikan kerana beliau bimbang darah dagingnya di tumbuhi dari benda-benda yang syubhah (apatah lagi yang haram) begitulah wara'nya Imam Abu Hanifah. Ingatlah sabda nabi s.aw. Setiap daging yang tumbuh dari hasil yang haram,maka api neraka adalah lebih layak untuknya. Aukama qol.

Share/Save/Bookmark

0 comments:

My Songs

Related Posts with Thumbnails

Followers