Lawatan ke Yayasan Restu dan Balai Seni Lukis Negara

|

Kakak tu tgh lukis zukhruf


14 Mac yang lepas, kelas khat saya semester ini sempat meluangkan masa mengadakan lawatan sambil belajar ke Yayasan Restu dan Balai Seni Lukis Negara. Yayasan restu adalah sebuah pusat yang menghasilkan mushaf Malaysia. Kami ditontonkan dengan video sejarah penghasilan mushaf mungkin sejak zaman tabien hingga terhasilnya sebuah al-quran yang dilengkapi dengan titik, baris, zukhruf dan sebagainya. Mushaf Malaysia merupakan tulisan tangan 100 peratus yang dihasilkan oleh Yayasan Restu. Yayasan ini bukan sahaja pusat kesenian kaligafi islam, malah menjadi pusat pengajian bagi yang berminat menceburi dalam bidang penulisan khat yang menawarkan pengajian peringkat diploma. Di sini terdapat beberapa buah galeri yang memperlihatkan hasil-hasil seni khat dari seluruh dunia. Malahan yang menakjubkan orang bukan Islam juga cukup pakar dalam penulisan khat.

Kalau diamati gambar kanak2 tu seperti realiti, tp hakikatnya lukisan semata2.
Lukisan orang tua duduk tu sekali dengan Zawawi posing, dia tak tau ada CCTV.huhuIni hasil tulisan orang Jepun Taiko Yushiharo.

Seterusnya ke Balai Seni Lukis Negara yang terletak di Jalan Tun Abdul Razak. Di sini juga memaparkan hasil-hasil lukisan tangan dan terdapat juga hasil tulisan khat. Lukisan yang terbaru mengenai palestin. Untuk pengetahuan bersama, setakat ini lukisan yang termahal yang wujud di Balai Seni ini mencecah RM200,000.00. Kalau sekilas pandang seperti tidak masuk akal, tetapi mungkin bagi orang seni mereka tahu menilai penghasilan sesebuah seni itu. Lukisan-lukisan di sini cukup menarik seakan-akan gambar realiti maksudnya bukan dilukis menggunakan tangan manusia. Itu yang menakjubkan saya, anugerah Allah itu cukup tidak terhingga kepada hamba-hambaNya. Seharusnya digunakan dengan sebaiknya ke arah hala tuju yang benar. Sekadar itu dahulu cerita untuk kali ini. Wallahu Taala 'Alam.

Inilah lukisan yang berharga RM200,000.00 ringgit tunai malaysia...tak percaya kan?Share/Save/Bookmark

0 comments:

My Songs

Related Posts with Thumbnails

Followers