Baru dapat sambung semula internet...

|

Afif dan Asma Afifah
Ayah dan Asma Afifah

Akmal Wajdi, mak, Asma, Amir

Dah lama tak update. Tak gi refresh akaun wireless uia..bila gi ofis ITD ( Information Technology Division), mereka dan keluarga mereka hanya meminta no.matrik dah beres. Ingatkan masalah bsr sampai 2 minggu tak boleh connect. Erm...banyak benda nak bercerita. Tapi kita mula dengan balik kampung cuti raya cina baru2 ni. Walaupun sekejap, tapi sempat jgk gi berjalan-jalan. Pertama sekali gi Open Day PLKN di Dusun Resort Kuala Nerang. Adik kembar diperintahkan oleh kerajaan untuk PLKN kat situ. Sebenarnya dari mula masuk mereka berdua, tapi si abg kembar ni terpaksa mintak tangguh sebab nak sambung belajar STAM. Menangisla si adik kembar perempuan ni ditinggalkan abgnya. Sekolah menengah dulu pun tak sekali. Ingatkan dpt PLKN blhla dorg dok skali. Tapi adik terpaksa korban...Dorg ni mmg rapat, maklumla kembar. Sayang sgt kat abg dia. Ok, tu crita psl dorg. Walaupun balik bercuti cuma 2,3 hari tapi sempat ziarah saudara mara, siram pokok2 kat kampung sbb dh musim kemarau kat Kedah. Dan yang paling best dapat makan bubur asyura mak buat. Terima kasih kpd family. Itu cerita time cuti...




Kembar sepasang 'Ammar Afifi dan 'Asma Afifah

Amir Mohd Akram, Amirah, mak, Asma, Ashraf

Lepas cuti ni plak..takda apa sgt pun. Cuma baru-baru ni alang-alang dah lalu dekat dengan Batu Caves tu balik dari Low Yat sempat singgah tgk mcmana org beragama Hindu meraikan Thaipusam. Untuk pengetahuan kita bersama apa yang dimaksudkan dgn sambutan Thaipusam ni sbnrnya mengikut kepercayaan mereka, mereka ni sambut ulangtahun kelahiran dewa Murugan yang patung besar kat Batu Caves tu. Sapa2 yg bernazar kena berjalan dari Marang, Kuantan ke Batu Caves tanpa memakai kasut. Kena puasa jgk bg org yang bernazar, puasa mereka ni bukan mcm org Islam, cuma tak boleh makan makanan berdarah je mcm daging, ayam dsb. Itulah serba sedikit tentang Thaipusam yang berbeza dgn perayaan Deepavali(sambutan cahaya). Kita sambung lg nanti.





Thaipusam

Wassalam...


Share/Save/Bookmark

4 comments:

FirJah said...

ha..dah boleh komen...
trademark...pipah rindu tak kat abg ammar???
hehehe...
amboi si kembar nih....
cepat la wat tag ...

FirJah said...

trademark kak jah utk si kembar...
"fifah sayang ammar tak?"
hehe

firjah said...

test!!!!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

hai Asma Afifah...
sama la nama kita..!!
nasib baek muka x sama..
hehehe..

My Songs

Related Posts with Thumbnails

Followers